Google kiest voor Mobile First: het wordt meedoen of afhaken

In 2017 móet je een responsive website hebben als je wilt scoren in Google. Want niet de desktopversie maar de mobiele versie van jouw website bepaalt straks óf en hoe hoog jij in Google eindigt.

Volgend jaar wordt er trouwens nóg een belangrijke wijziging doorgevoerd. Google Chrome (de browser) zal dan waarschuwen voor onveilige HTTP-websites. Waarschijnlijk heb jij zo’n HTTP-website. Lees er daarom meer over in Google kiest voor Safety First zodat je alvast maatregelen kunt treffen.

Wat is een responsive website?

De eerste websites waren statisch. Ze werden gemaakt om op een computer (desktop of laptop) te bekijken. Maar toen kwamen er smartphones en tablets. En die werden steeds meer gebruikt om mobiel te kunnen internetten.

Statische websites konden zich echter niet aanpassen aan zo’n klein scherm. We moesten dus scrollen, schuiven en inzoomen om een website mobiel te kunnen bekijken. Daarom werden er mobiele versies gemaakt van websites. Zo’n mobiele versie was de light versie van de originele website.

Eigenlijk had je op dat moment dus 2 websites. Een grote, uitgebreide website voor desktop en een uitgeklede light versie voor mobiel. Op mobiele websites kon je dan kiezen voor “ga naar de desktop versie”.

In 2013 kwam de doorbraak. Nieuwe websites werden in responsive design gemaakt. Deze websites konden zich automatisch aanpassen aan verschillende schermgroottes. De gebruikerservaring van bezoekers werd dus veel beter. En het scheelde werk, want er hoefde geen aparte mobiele versie gemaakt en onderhouden te worden. Vanaf dat moment werden responsive websites de norm.

Waarom Mobile First?

De helft van het internetverkeer komt tegenwoordig van smartphones en tablets. In Mobile First worden daarom de mobiel-vriendelijke websites bepalend in de zoekresultaten. Dus moet Google jouw mobiele website makkelijk kunnen indexeren. En moet de mobiele versie net zoveel content bevatten als de desktop versie. Zodat Google snel kan beoordelen of jouw website aan een zoekopdracht voldoet.

Bij responsive websites is er geen probleem. Er is dan namelijk geen verschil in desktop of mobiel. Maar als jij een aparte mobiele light versie gebruikt (of alleen maar een statische website), heb je wél een probleem. Google kan jouw (mobiele) site dan niet goed beoordelen. Dus verdwijn je uit de zoekresultaten.

Google’s criteria

Het is handig als je de officiële criteria van Google kent voor mobiel-vriendelijke websites. Dan kun je zelf checken of jouw website daaraan voldoet.

  • Alle tekst is goed leesbaar, zonder inzoomen
  • Automatische aanpassing aan elke schermtype, zonder scrollen of schuiven
  • Voldoende ruimte tussen linkjes en knoppen, makkelijk klikbaar
  • Geen pop-ups en geen Flash-software
  • Een snelle laadtijd

Je kunt ook gratis de mobiel-vriendelijke test van Google doen. Dan zie je in één keer hoe jij ervoor staat.

Niet mobiel vriendelijk: wat nu?

Voldoet jouw website niet aan de criteria? Zie je alleen maar rode kruisjes in de test? Dan adviseer ik je om jouw site zo snel mogelijk te laten omzetten in responsive design. Anders wordt jouw website straks niet meer vertoond in de zoekresultaten van Google.

Helaas is dit geen gevalletje van één-druk-op-de-knop. Jouw site moet gewoon opnieuw worden gebouwd. Met alle daarbij komende kosten van dien. Het is dus een goed idee om dit moment meteen te gebruiken om jouw website op te frissen en actueel te maken. Want betalen moet je toch.

Conclusie

In 2017 start Google met Mobile First. Dan wordt jouw ranking in Google niet meer bepaald door de desktopversie van jouw website maar door de mobiele versie. Het wordt meedoen of afhaken.

Zorg daarom voor een mobiel-vriendelijke website, het liefst in responsive design. Zie het als een investering in de toekomst. Dan ben je volgend jaar niet bezig met de vraag óf je scoort in Google, maar met de vraag: hoe hoog.

Heb jij ook al een responsive website? Wat doe jij om jouw website mobiel-vriendelijk te maken? Of denk jij dat het voorlopig nog niet nodig is? Vertel hieronder in de reacties hoe jij erover denkt. 

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *