Hoe update je jouw WordPress website

Ben jij eigenaar van een WordPress website? Dan heb je vast al 100.000 keer gehoord dat het belangrijk is om jouw website te updaten. Maar hoe doe je dat veilig? En hoe vaak moet je dat dan doen? Ik leg het je uit. Maar laat ik beginnen met waarom het updaten van jouw WordPress website zo belangrijk is.

Geen zin om het hoe & waarom te lezen? Ga dan direct naar het stappenplan toe.

Waarom moet je eigenlijk WordPress updaten?

WordPress is een systeem dat continu wordt doorontwikkeld. De ene keer worden er nieuwe technische snufjes aan toegevoegd, de andere keer wordt de beveiliging verbeterd. Als je regelmatig inlogt in jouw website zie je dat er om de haverklap updates klaarstaan: de ene keer van WordPress zelf, de andere keer je thema(s) en dan weer voor je plugins.

Al deze updates zorgen ervoor dat jouw website soepel blijft lopen, gebruik makend van de nieuwste technieken en ontwikkelingen binnen WordPress. Bovendien heb je de veiligheidsupdates nodig om jouw website veilig te houden, want je wilt niet dat jouw website gehackt wordt.

✓ Technische problemen voorkomen

Als je jouw WordPress website nooit updatet, komt er geheid een moment dat het mis gaat. Bijvoorbeeld: jouw webhost draait inmiddels op PHP 8.0 (= programmeertaal) terwijl jouw WordPress systeem, thema of plugins nog op PHP 5.6 draaien. Dat is zoiets als een bromfiets op de snelweg: het een is niet snel genoeg voor het ander en dan gaat het fout.

Ik heb al een paar keer meegemaakt dat websites compleet onbereikbaar waren omdat er jarenlang geen updates waren gedaan. De website verscheen niet meer online, je kon niet meer inloggen in WordPress en ook via de webhost kon er niets meer gedaan worden omdat de techniek van de website ondertussen te verouderd was. De enige oplossing was om een hele nieuwe website te bouwen. Zonde, want de websites hadden nog best een paar jaar meegekund.

✓ Beveiligingsproblemen voorkomen

Hoe meer tijd je een hacker geeft, hoe makkelijker hij zijn werk kan doen. Als jouw WordPress website verouderde bestanden bevat omdat je nooit updates uitvoert, maak je het voor hackers dus een stuk makkelijker om de code te kraken en jouw website te hacken.

Ook als jouw bezoekersaantallen klein zijn, kan het voor criminelen interessant zijn om  jouw website te hacken. Want met cybercriminaliteit is steeds meer geld te verdienen. Jouw website wordt niet alleen gehackt om losgeld te vragen, maar steeds meer om spam en phishing mails te versturen, malware te verspreiden of voor data diefstal. Meer dan de helft van geslaagde hackpogingen vindt plaats door middel van een verouderde WordPress versie, plugin en/of thema.

Hoe vaak moet je WordPress updaten

De ene website is de andere niet. Daarom is er geen vaste regel over hoe vaak jij jouw website moet updaten. Kleine, eenvoudige WordPress websites kunnen meestal beter tegen een stootje dan uitgebreide WooCommerce webshops. Daarnaast verschilt het ook weer per soort update. Een veiligheidsupdate moet je zo snel mogelijk doorvoeren.

Maar zijn er grote wijzigingen zoals van versie 5.x naar 6.0 dan adviseer ik je om even te wachten. In zulke eerste versies zitten vaak nog kleine bugs zitten of dingen die niet compatible zijn met jouw plugins en thema(s). Wacht dan liever tot versie 6.1 gereed staat of check vooraf de WordPress fora of je veilig kunt updaten.

 • Technisch gezien: eens per 3 maanden updaten
 • Beter is: elke maand updaten
 • Minimum: eens per 6 maanden updaten

WordPress website updaten: zo werkt het

Nu weet je waarom en hoe vaak je jouw WordPress website moet updaten. Maar welke volgorde moet je dan hanteren? De waarheid is dat er geen juist antwoord  is. Mijn theorie is dat plugins en thema’s altijd uitgebreid worden getest op een breed scala aan WordPress-versies. Dus de kans dat de nieuwste versie van een plugin of thema het gewoon goed doet in een oude WordPress-versie is groter dan andersom. Daarom kies ik voor plugins – thema – WordPress.

Zorg er wel voor dat je altijd een back-up achter de hand hebt zodat je gemaakte wijzigingen altijd kunt terugdraaien.

Stappenplan:

Stap 1: Check of er een back-up aanwezig is.

Veel hostingbedrijven maken tegenwoordig standaard dagelijks of wekelijks een back-up van jouw website. Maar in veel gevallen kun jij die back-up niet zelf terugzetten of wordt er geld voor gevraagd. Het is dus altijd beter om over jouw eigen back-up te beschikken. Die bewaar je bij voorkeur niet in jouw hostingpakket maar bijvoorbeeld in de cloud of op jouw eigen harde schijf. Zo’n back-up kun je maken met de gratis plugin All-in-One WP Migration

Stap 2: Deactiveer de caching plugin en clear cache

Als je een caching plugin gebruikt zoals WP Fastest Cache, W3 Total Cache of WP Rocket, deactiveer deze dan en clear de cache. Anders worden straks pagina’s van vóór of tijdens de update weer gegeven en dat is niet de bedoeling.

Stap 3: Plugins updaten

Het updaten kan even duren. Wees geduldig en ga niet op knoppen of F5 drukken! Wil je de controle houden (voor als het mis gaat) selecteer dan niet meteen alles maar update de plugins dan één voor één.

 1. Log in als beheerder op WordPress.
 2. Ga onder Dashboard naar Updates.
 3. Selecteer de plugins die een update nodig hebben.
 4. Klik op de knop Plugins Updaten.

Stap 4: Thema(s) updaten

Heb jij aanpassingen in jouw thema gemaakt? Houd er dan rekening mee dat bij een update die aanpassingen verloren gaan. Dit betreft overigens aanpassingen in de code van het thema, dus niet in de content zoals tekst, custom CSS of afbeeldingen. Als jij jouw thema op het gebied van code (zoals functions.php of style.css) wilt aanpassen, moet je vanaf de start een childtheme gebruiken.

 1. Log in als beheerder op WordPress.
 2. Ga onder Dashboard naar Updates.
 3. Selecteer de thema’s die een update nodig hebben.
 4. Klik op de knop Thema’s Updaten.

Stap 5: WordPress updaten

 1. Log in als beheerder op WordPress.
 2. Ga onder Dashboard naar Updates.
 3. Klik op de blauwe knop Nu Bijwerken (of: Update Now).

Stap 6: Caching plugin weer activeren en website testen

Activeer jouw caching plugin zodat er weer een cache van de bijgewerkte pagina’s wordt gemaakt en controleer je website. Werkt er iets niet goed? Dan kun je met de plugin WP Rollback terug naar de vorige versie. Bij grotere problemen kun je jouw back-up (laten) terugzetten. Je zult dan wel eerst moeten achterhalen wat er mis gaat voordat je nogmaals probeert te updaten.

Stap 5: Eventueel: nieuwe back-up maken en oude verwijderen

We eindigen waar we begonnen zijn: maak een nieuwe WordPress back-up. Dan heb je de meest bijgewerkte versie achter de hand in geval van nood. Vergeet niet om daarna jouw oude back-up te verwijderen.

Conclusie

Het updaten van jouw WordPress website (of webshop) lijkt misschien spannend of ingewikkeld, maar dat is het niet. Natuurlijk is het bij mij ook wel eens fout gegaan maar eigenlijk was alles altijd eenvoudig snel op te lossen. Het was in elk geval een stuk makkelijker dan het repareren van websites die jarenlang geen updates hadden gekregen!

Durf jij nu ook jouw WordPress website zelf te updaten? Of heb je nog vragen en vind je het eng? Laat het mij gerust weten, ook als ik je even op weg kan helpen.

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *