Websitebuilder of WordPress: de kosten op een rij

Het barst van de mogelijkheden om een website te (laten) maken. Gratis of betaald. Zelf doen of uitbesteden. Voor starters met een klein budget die graag een website willen, is het een lastige keuze.

In De voor- en nadelen van Jimdo, Mijnwebwinkel en Wix heb ik al wat aandachtspunten voor je op een rij gezet. In dit artikel gaan we eens kijken naar de kosten. Een website maken bij een websitebuilder of in WordPress, wie wint?

Websitebuilders zijn populair bij starters

Mijnwebwinkel, Jimdo, Wix, Weebly… wie kent deze Doe-Het-Zelf (DHZ) websitebuilders ondertussen niet? Voor een relatief laag bedrag per maand kun jij daar jouw eigen website of webshop maken. Er worden vaak ook gratis pakketten aangeboden, maar gezien de vele beperkingen adviseer ik je trouwens om altijd te kiezen voor de betaalde versie.

Dus ja: ik snap heel goed dat zo’n DHZ websitebuilder een aantrekkelijke oplossing kan zijn voor iemand met een laag budget. Maar hoe zit het op de lange termijn? Laten we eens kijken hoe het dan met de kosten zit.

Wat kost zo’n websitebuilder?

Prijzen zijn lastig te vergelijken want elk pakket biedt net weer even wat anders. Laten we er even vanuit gaan dat je een website zonder reclame wilt. Dus zonder “sponsored by MijnWebwinkel” of “made by Jimdo”. Dan is momenteel Mijnwebwinkel.nl het duurst met € 49,- ex BTW per maand en Jimdo het goedkoopst met € 15,- incl BTW (= € 12,50 ex BTW) per maand.

De kosten van een websitebuilder versus WordPress

Gemiddeld kost een DHZ websitebuilder je dus zo’n € 30,- per maand. Dat lijkt niet veel. Maar tel je dat bij elkaar op, dan kan een eigen WordPress website toch ineens erg aantrekkelijk worden.

Daarom heb ik de tarieven van DHZ websitebuilders eens vergeleken met wat je bij mij kwijt zou zijn voor een WordPress website inclusief hosting/domeinnaam (dat laatste kost ongeveer € 50,- per jaar):

Na 1 jaar:

  • totale kosten € 360,- bij een websitebuilder incl. hosting/domeinnaam
  • totale kosten € 1.000,- bij mij voor een WordPress website incl. hosting/domeinnaam

Na 3 jaar:

  • totale kosten € 1.080,- bij een websitebuilder incl. hosting/domeinnaam
  • totale kosten € 1.150,- bij mij voor een WordPress website incl. hosting/domeinnaam

Na 5 jaar:

  • totale kosten € 1.800,- bij een websitebuilder incl. hosting/domeinnaam
  • totale kosten € 1.250,- bij mij voor een WordPress website incl. hosting/domeinnaam

Na 10 jaar:

  • totale kosten € 3.600,- bij een websitebuilder incl. hosting/domeinnaam
  • totale kosten € 1.500,- bij mij voor een WordPress website incl. hosting/domeinnaam

Bij een websitebuilder lopen totale kosten per jaar op. Je betaalt immers elk jaar € 360,-. Terwijl je na oplevering van een WordPress website eigenlijk alleen maar vast zit aan jaarlijkse kosten van € 50,- voor hosting en domeinnaam. Op de korte termijn is een WordPress website dus wat duurder maar het omslagpunt in vergelijking tot een websitebuilder is eigenlijk snel bereikt.

Conclusie

• Websitebuilder is prima voor starters en/of weinig budget

Je zult zelf een keuze moeten maken. Misschien wil je eerst klein beginnen zodat je kunt zien of jouw onderneming überhaupt wel een succes wordt. Of heb je nog geen budget om een WordPress website te laten maken. In dat geval is het betaalde pakket van Jimdo momenteel een prima keuze.

• Let op: website verhuizen kan niet!

Je moet je echter goed realiseren dat je jouw Jimdo- of Mijnwebwinkel-website niet kunt verhuizen naar een andere webhost. Websitebuilders gebruiken namelijk hun eigen systemen. Dus stel dat je weg wilt omdat bijvoorbeeld de prijzen ineens enorm worden verhoogd, dan ben je dus jouw website kwijt. En je mailbox trouwens meestal ook.

Het enige dat je kunt doen als je wilt verhuizen is handmatig de inhoud plakken en kopiëren naar een nieuwe website. Maar de site als geheel kopiëren en overzetten gaat dus niet. Mijn ervaring is dat de meeste ondernemers dan tóch maar een nieuwe (WordPress) website laten bouwen. Ben je alsnog die € 1.000,- kwijt…

• Op lange termijn is WordPress goedkoper

Kijk daarom verder dan vandaag. Probeer in te schatten of jouw website over 3 jaar nog zal bestaan. Want op de lange termijn is een WordPress website een goedkopere optie. Wil je objectief advies van mij over wat je het beste kunt doen?  Neem dan gerust contact met mij op.

Weet jij al in welk systeem jij jouw website of webshop gaat maken? Of heb je al gekozen en waarom? Moeilijk hè? Ik ben erg nieuwsgierig welk systeem jouw voorkeur heeft. Laat het mij weten in de reacties!

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *