Websitebuilder of WordPress: de kosten op een rij

Het barst van de mogelijkheden om een website te (laten) maken. Gratis of betaald. Zelf doen of uitbesteden. Voor starters met een klein budget die graag een website willen, is het een lastige keuze.

In De voor- en nadelen van Jimdo, Mijnwebwinkel en Wix heb ik al wat aandachtspunten voor je op een rij gezet. In dit artikel gaan we eens kijken naar de kosten. Een website maken bij een websitebuilder of in WordPress, wie wint?

DHZ Websitebuilders zijn populair bij starters

Mijnwebwinkel, Jimdo, Wix, Weebly… wie kent deze websitebuilders ondertussen niet? Voor een klein bedrag per maand kun jij daar jouw eigen website of webshop maken. Er worden ook gratis pakketten aangeboden, maar gezien de vele beperkingen adviseer ik je om altijd te kiezen voor de betaalde versie.

Wat kost zo’n DHZ websitebuilder?

Prijzen zijn lastig te vergelijken want elk pakket biedt net weer even wat anders. Laten we er even vanuit gaan dat je een website wilt zonder reclame. Dus zonder “sponsored by MijnWebwinkel” of “made by Jimdo”. Dan is momenteel Mijnwebwinkel.nl het duurst met € 49,- ex BTW per maand en Jimdo het goedkoopst met € 15,- incl BTW (= € 12,50 ex BTW) per maand.

De kosten van een websitebuilder vs WordPress

Gemiddeld kost een DHZ websitebuilder je dus zo’n € 30,- ex BTW per maand. Dat lijkt niet veel. Maar tel je dat bij elkaar op, dan kan een eigen WordPress website toch ineens erg aantrekkelijk worden.

Daarom heb ik de tarieven van DHZ websitebuilders eens vergeleken met wat je bij mij kwijt zou zijn voor een WordPress website inclusief hosting/domeinnaam:

Na 1 jaar:

 • gemiddeld € 360,- bij een websitebuilder incl. hosting/domeinnaam
 • eenmalig € 1.000,- bij mij voor een WordPress website incl. hosting/domeinnaam

Na 3 jaar:

 • gemiddeld € 1.080,- bij een websitebuilder incl. hosting/domeinnaam
 • gemiddeld € 333,- bij mij voor een WordPress website incl. hosting/domeinnaam

Na 5 jaar:

 • gemiddeld € 1.800,- bij een websitebuilder incl. hosting/domeinnaam
 • gemiddeld € 250,- bij mij voor een WordPress website incl. hosting/domeinnaam

Na 10 jaar:

 • gemiddeld € 3.600,- bij een websitebuilder incl. hosting/domeinnaam
 • gemiddeld € 100,- bij mij voor een WordPress website incl. hosting/domeinnaam

And the winner is…

De eerste 3 jaar zit je het beste bij een websitebuilder. Daarna heb je er misschien spijt van dat je niet voor mijn WordPress website bent gegaan. Oké, je had dan even je spaargeld moeten aanspreken om mij te betalen. Maar daarna had je alleen maar vastgezeten aan € 50,- per jaar voor hosting en domeinnaam om jouw site in de lucht te houden.

Wat is nu wijsheid?

Je zult zelf een keuze moeten maken. Misschien wil je eerst klein beginnen zodat je kunt zien of jouw onderneming überhaupt wel een succes wordt. Of heb je nog geen budget om een WordPress website te laten maken. In dat geval is het betaalde pakket van Jimdo een prima keuze.

Je moet je echter goed realiseren dat je jouw Jimdo- of Mijnwebwinkel-website niet kunt verhuizen naar een andere webhost. Websitebuilders gebruiken namelijk hun eigen systemen. Het enige dat je kunt doen is handmatig de inhoud plakken en kopiëren naar een nieuwe website. Maar de site als geheel kopiëren en overzetten gaat dus niet.

Kijk daarom verder dan vandaag. Probeer in te schatten of jouw website over 5 jaar nog zal bestaan. Want op de lange termijn is een WordPress website een goedkopere optie.

2 gedachten over “Websitebuilder of WordPress: de kosten op een rij”

 1. De kosten zijn de totale kosten over een periode. En dan ga ik ervan uit dat je de website door mij laat maken. Als je het zelf zou doen, kun je er dus 495,- afhalen. Wel merk ik even op dat een webshop soms gebaat is bij een ander hostingpakket ivm aantal bezoekers/aantal producten. In dat geval zou hosting ca. 120 euro per jaar kosten (ipv de 25/30 euro waar ik vanuit ben gegaan). Overigens ben je dan na 10 jaar met WordPress nog steeds goedkoper uit dan bij een websitebuilder máár moet je ook over de kennis beschikken om alles zelf te regelen in WordPress (bijv. updates). Kortom: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
  Let wel op dat ik het heb over wordpress.org en niet over wordpress.com: het eerste is het “systeem” wordpress en het tweede is de commerciële tak van WordPress zelf waar je ook hosting etc. kunt regelen (-> niet doen! wordpress.com is te beperkt! kies dan maar voor websitebuilder).

  Ik zou je aanraden om zelf eens te spelen met wordpress.org en Jimdo. Hier https://instantwp.com/ kun je gratis een lokale WordPress omgeving op je computer downloaden en bij Jimdo kun je gratis een account aanmaken. Dan kun je het verschil ervaren. Persoonlijk vind ik Jimdo te beperkt maar het is wél gebruiksvriendelijk en je hoeft je geen zorgen te maken over updates en techniek etc. WordPress is véél uitgebreider en daarom moeilijker om zelf te leren maar uiteindelijk kun je een (grote) shop er beter mee beheren.

 2. Dag Martine,

  De kosten die je weergeeft, zijn dat gemiddelde jaarlijkse kosten? of de gemiddelde kosten die je maakt over de genoemde periode?
  als ik bij wordpress op de site zoek naar een abonnement voor het openen van een webshop, dan zit ik al op de €300,-/jr. dat zou dan toch betekenen dat een websitebuilder goedkoper is?
  ik hoor graag hoe jij hierover denkt.

  hartelijke groet, rick

Een reactie plaatsen