Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

Je ziet het goed: er bestaan twéé WordPressen. Hoe verwarrend is dat?! Gelukkig valt het mee. Het grootste verschil zit hem in waar jouw WordPress website gehost wordt. In dit artikel leg ik je het verschil uit tussen WordPress.com en WordPress.org.

Wat is WordPress.com?

WordPress.com is een hosting-platform. Hier kun je gratis een website bouwen die gehost wordt door WordPress zelf. Omdat de site op de server van WordPress.com staat, wordt jouw domeinnaam zoiets als “http://jouwdomeinnaam.wordpress.com/”.

Alles werkt verder hetzelfde als bij WordPress.org. Maar je hebt minder vrijheid. Zo is er een limiet op wat je kunt aanpassen en worden niet alle thema’s ondersteund. Maar het grootste nadeel is dat als je genoeg hebt van de beperkingen van WordPress.com en een “echte” website wilt bouwen, je niet zomaar even kunt verhuizen.

Eigenlijk kun je WordPress.com het best vergelijken met een platform zoals Jimdo of Mijnwebwinkel: je betaalt maandelijks een bedrag en in ruil daarvoor mag je gebruik maken van hun systeem. Ga naar De voor- en nadelen van Jimdo en Mijnwebwinkel om er meer over te lezen.

Wat zijn de voor-en nadelen van WordPress.com?

Voordelen van WordPress.com

+ gratis hosting en domeinnaam
+ gratis WordPress software en automatische updates

Nadelen van WordPress.com

 beperkt aan te passen
 beperkt aantal thema’s en plugins
 een domeinnaam met “WordPress.com” erin
 niet zomaar even overstappen naar ander hostingbedrijf

Wat is WordPress.org?

WordPress.org is gratis open source software waarmee je mooie websites maakt. Je kunt allerlei thema’s en plugins (gratis en betaald) installeren om jouw WordPress website vorm te geven. Als we het hebben over WordPress (zoals in mijn artikel Wat is WordPress?) dan hebben we het dus over WordPress.org.

Bij WordPress.org kun je jouw website niet hosten. Webhosting en een domeinnaam (https://www.jouwdomeinnaam.nl/) moet je dus zelf regelen. Maar jij bent dan wél de eigenaar van die domeinnaam. Als jouw hostingprovider je niet bevalt, kun je jouw website mét domeinnaam makkelijk verhuizen naar een ander..

Overigens hebben de meeste hostingbedrijven WordPress al voor je klaar staan op hun server. Jij hoeft het bestand alleen maar te activeren en dan kun je aan de slag met jouw WordPress website. Standaard is er een aantal thema’s en plugins opgenomen. Wil je liever wat anders, dan kom je via het menu direct bij alle thema’s en plugins die op WordPress.org worden aangeboden.

Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress.org?

Voordelen van WordPress.org

+ onbeperkt aan te passen
+ onbeperkt aantal thema’s en plugins
+ een professionele domeinnaam (zonder “WordPress.com”)
+ jij bent de eigenaar van de domeinnaam én de website
+ makkelijk overstappen naar ander hostingbedrijf

Nadelen van WordPress.org

zelf hosting en domeinnaam regelen (ca. € 70,- per jaar)
 gratis WordPress software maar zelf verantwoordelijk voor updates

Webdesigners werken met WordPress.org

Goed om te weten: wij webdesigners werken altijd met WordPress.org. Dat is omdat wij alle facetten dan zelf in de hand hebben. We kunnen bijvoorbeeld achter de schermen bij jouw host allerlei dingen instellen. Of we kunnen de website aanvullen met onze eigen code. Want bij WordPress.org is álles mogelijk (en bij de .com versie niet).

Als je dus op internet zoekt naar informatie over WordPress, omdat je bijvoorbeeld zelf jouw website wilt maken, dan zal dat altijd gaan over WordPress.org.

Conclusie

WordPress.com is leuk om het systeem te leren kennen. Doe dat wel onder een andere domeinnaam dan de naam die je “voor het echt” in gedachten hebt. Anders verschijnen er straks (tijdelijk) meerdere versies van jouw website op Google (eentje met en eentje zonder “WordPress.com”). Dat staat zo amateuristisch.

Werk je liever meteen aan een volwaardige website met een professionele domeinnaam? Waarmee je echt alles naar jouw wens kunt maken? Regel dan jouw domeinnaam en hosting en kies voor WordPress.org.

Wist jij dat er twee versies van WordPress zijn? Of heb jij misschien een website gemaakt in WordPress.com en wil je overstappen naar .org? Laat het mij weten in de reacties, ik ben benieuwd waarvoor jij hebt gekozen en of het bevalt!

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *