Voor- en nadelen van Jimdo, Mijnwebwinkel en Wix

“Hee Martine, wat kost een kleine eenvoudige website? Er hoeven maar een paar pagina’s op. Ik ben niet handig maar ik wil ze wel zelf kunnen aanpassen. En ik wil in Google het liefst bovenaan komen. En oh ja, ik heb maar een klein budget”.

Tsja. Hoewel ik weet dat mijn prijzen echt niet zo hoog zijn, kan ik me voorstellen dat een website laten maken door een professional voor sommigen toch te duur is. Zeker als je op Google genoeg aanbieders vindt waar je een gratis website kunt maken.

Omdat ik de vraag in de afgelopen periode verschillende keren kreeg, wilde ik me toch eens verdiepen in de wereld van Doe-Het-Zelf (DHZ) websitebuilders. Kostte me toch nog twee dagen… maar ik ben weer helemaal op de hoogte. En jij straks ook 🙂

Wat is een DHZ websitebuilder eigenlijk?

Met een Doe-Het-Zelf websitebuilder maak je zonder technische kennis een website. Alles werkt volgens het principe “What You See Is What You Get” (WYSIWYG). Met gebruiksvriendelijke “drag-and-drop builders” sleep je het gewenste onderdeel naar de juiste positie op jouw site. Je hoeft dus helemaal geen verstand te hebben van coderen.

Alle DHZ websitebuilders zijn zonder uitzondering SAAS-oplossingen (Software As A Service). Dat betekent dat software en hosting samen één product vormen. Je kunt zo’n website dus niet op een server van jouw keuze hosten. Omdat de software per aanbieder verschilt, kun je jouw website ook niet “even” naar een andere webhost verhuizen.

Het verschil met WordPress

In WordPress wordt ook gewerkt met WYSIWYG en met “drag-and-drop builders”. Maar WordPress is alleen de software. Jij bepaalt dus zelf waar jij jouw website onderbrengt en wat dat mag kosten. Bevalt het niet, dan maak je een kopie van je complete website en verhuis je hem naar een ander.

Daarnaast kun je in WordPress wél zelf coderen. Het hoeft niet, maar het biedt je in elk geval volledige controle over jouw site. En je kunt kiezen uit meer dan 50.000 plugins om jouw website helemaal naar wens in te vullen. Denk aan contactformulieren, betaalmogelijkheden of boekingssystemen. Kortom: WordPress biedt je veel meer vrijheid.

Een gratis website bij Jimdo of Mijnwebwinkel

Voor dit artikel heb ik gekeken naar Jimdo en Mijnwebwinkel. Ze verschillen niet veel van andere grote namen zoals Wix en Weebly. Laten we positief beginnen:

Voordelen

  • gratis
  • registreren en bouwen maar
  • gebruiksvriendelijke “drag-and-drop builders”, dus je hoeft niet te programmeren
  • updates, onderhoud en veiligheid wordt allemaal voor je geregeld

Dat klinkt allemaal goed, hè? Maar lees even door:

Nadelen

  • gratis = veel te beperkt
  • gratis = geen eigen domeinnaam
  • gratis = ongewenste reclame op jouw website
  • gratis = geen plichten maar ook geen rechten

Doen: upgraden naar betaald pakket

De gratis versies zijn zeer beperkt (en vallen in mijn ogen daarom meteen af). Wil je bij een DHZ websitebuilder een professionele website maken, dan moet je al snel upgraden naar een betaald pakket. Dan ben je verlost van allerlei beperkingen of ongewenste reclame en krijg je voldoende ruimte om méér dan 25 producten of pagina’s op jouw site te zetten.

Upgraden bepaalt ook jouw uitstraling

Bij de gratis versies wordt jouw website of webshop geplaatst op een subdomein van de aanbieder. Je krijgt dus een naam als prettypages.jimdo.com. Minpuntje. Ook hier geldt: meteen upgraden naar een betaald pakket zodat je jouw eigen, professionele domeinnaam kunt gebruiken. Want dat soort details bepaalt de uitstraling van jouw bedrijf.

Lees de kleine lettertjes

Het is ondertussen wel duidelijk dat je nooit de gratis versie moet kiezen. Niet overtuigd? Lees dan deze regels uit de Algemene Voorwaarden van Jimdo:

2.4. Vrijwillige gratis diensten en prestaties van de aanbieder kunnen op elk ogenblik worden beëindigd. De gebruiker heeft in dit geval geen aanspraak op voortzetting van de service.

2.5. Als een gebruiker van JimdoFree 180 dagen lang niet op zijn website inlogt, kan de aanbieder de website en alle daartoe behorende inhoud onherroepelijk verwijderen en de toegang tot Jimdo blokkeren.

Ik hou daar niet van. Gratis of niet: het is míjn website. Daar moet je gewoon van afblijven.

Kies dus altijd voor een betaald pakket

Een websitebuilder kan, zeker voor starters, een goede optie zijn om zelf een website of webshop te maken. Maar kies dan wel voor een betaald pakket. Met jouw eigen domeinnaam, zonder ongewenste reclame en zonder de dreiging dat jouw website “zomaar” wordt verwijderd omdat je een half jaar niet hebt ingelogd.

De beste websitebuilder op dit moment

Zelf ben ik geen fan van websitebuilders (sorry) vanwege de altijd-weer-terugkerende maandelijkse kosten. Overstappen gaat niet omdat alle websitebuilders gebruik maken een SaaS-oplossing. Dus zit je er voor eeuwig aan vast en ben je uiteindelijk duurder uit dan bij een WordPress website. Lees er meer over in Websitebuilder of WordPress: de kosten op een rij.

Maar goed, als ik móet kiezen dan ga ik op dit moment voor Jimdo. Voor een relatief laag maandbedrag biedt Jimdo voldoende mogelijkheden en de designs zijn hip en eigentijds.

Is een DHZ websitebuilder geschikt voor jou?

Een DHZ websitebuilder is geschikt voor ondernemers die op zoek zijn naar een snelle, goedkope manier om een website te bouwen, ondanks dat de kosten op de lange termijn aardig kunnen oplopen. En die het niet erg vinden dat hun concurrent bijna dezelfde website heeft (want erg veel variatie is er niet).

Maar wil je een unieke website maken of jouw website in de toekomst makkelijk kunnen uitbreiden of de kosten in de hand houden, dan moet je uitwijken naar een ander systeem zoals WordPress.

Laat je dus niet verblinden door lage maandlasten of gebruiksgemak, want meestal blijkt dat een “gewone” (WordPress) website toch een betere keuze is. Met net zo veel gebruiksgemak, maar met veel meer mogelijkheden. En uiteindelijk vaak tegen een lagere prijs.

Conclusie

WordPress is veruit mijn favoriet. Maar ik heb ook wel eens wat gemaakt in Mijnwebwinkel en Jimdo, zoals de webshop van Beautiful Wishes. Het is namelijk vooral een kwestie van welk systeem het beste bij mijn klant past. Wil jij een website laten maken, dan kan ik dat dus ook in Jimdo of Mijnwebwinkel voor jou regelen. Want in welk systeem dan ook: het blijft een kunst (en veel werk) om een écht goede website of webshop te maken.

Wil jij de meest eenvoudige oplossing maar zie je op tegen de maandelijks terugkerende hoge kosten van Jimdo of Mijnwebwinkel? Of past een maatwerk oplossing in WordPress tegen een uiteindelijk lagere prijs beter bij jou? Laat mij jou, geheel vrijblijvend en objectief, informeren over de mogelijkheden. Neem gerust contact op voor advies. Je zit bij mij nergens aan vast maar weet dan wel wat voor jou de beste keuze is.

Waarin heb jij jouw website of webshop gemaakt? WordPress, Jimdo, Mijnwebwinkel of iets anders? Ik ben benieuwd wat jij hebt gekozen en waarom. Vertel mij hieronder welk systeem jij gebruikt en of het je (nog) goed bevalt.

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *