Mijn favoriete WordPress thema’s

In de afgelopen jaren heb ik met verschillende WordPress thema’s gewerkt. De ene keer uit nieuwsgierigheid, de andere keer omdat mijn klant er al mee werkte. Er zit nogal verschil tussen. Ik vertel je wat mijn favoriete WordPress thema’s zijn en waarom.

Zoals je kunt lezen in Wat is een WordPress thema heb je altijd een thema nodig om jouw website of webshop in WordPress te kunnen maken. Met zo’n thema kun je bijvoorbeeld de layout veranderen of kleuren en lettertypes aanpassen. Het thema bepaalt niet alleen het uiterlijk maar ook het gemak waarmee jij kunt bouwen.

Wat mijn favoriete WordPress thema’s zijn

  • GeneratePress, een lichtgewicht thema dat draait om snelheid en stabiliteit
  • Flatsome, een uitgebreid thema dat (vooral) bedoeld is om webshops te maken

Mijn échte favoriet is GeneratePress. Toch gebruik ik voor mijn klanten meestal Flatsome. Dat heeft een reden. Ik denk dat het je duidelijk wordt als ik eerst wat meer over beide WordPress thema’s vertel.

GeneratePress

• Mijn ervaring met GeneratePress

Toen ik GeneratePress in 2016 ontdekte in de Free Themes Directory van WordPress was het thema nét uitgebracht. De reviews waren lovend. Niet alleen omdat het thema goed in elkaar zat maar vooral om de non-stop hulp en service van de maker van het thema, Tom Usborne uit Canada.

Ik besloot om de gratis versie van GeneratePress te installeren en maakte daar mijn eerste website mee. Destijds was GeneratePress een nogal kaal thema, dat je vooral met code en plugins moest omtoveren naar een mooie website. Maar omdat er dagelijks nieuwe tips van Tom verschenen op het Support Forum, ging het eigenlijk toch best makkelijk. 

Portfolio | WordPress website gemaakt door Pretty Pages Webdesign Hillegom

Ondertussen werd GeneratePress steeds beter. Ik kocht dus al snel de licentie voor de premium versie van dit thema. Niet alleen omdat de premium versie steeds meer mogelijkheden bood om makkelijker te werken. Maar eigenlijk vooral uit waardering voor de maker. Hier heb ik geen seconde spijt van gehad.

Inmiddels is GeneratePress uitgegroeid tot een solide bedrijf dat een van de beste thema’s in WordPress maakt. Daarnaast is hun support onveranderd subliem gebleven. Of je nu gebruik maakt van hun gratis thema of dat je het hebt gekocht: ze staan altijd klaar om jou te helpen. Daarom GeneratePress.

• De voor- en nadelen van GeneratePress

Ik heb dus een zwak voor GeneratePress. Maar is het ook iets voor jou? Laten we de voor- en nadelen eens bekijken:

Geen zorgen! Als je de licentie niet verlengd, blijft jouw website het gewoon doen. Maar dan ontvangt jouw website geen updates meer. Op termijn gaat het dan mis of wordt jouw website gevoelig voor hackers. Daarom adviseer ik om de licentie elk jaar te verlengen.

• Wat moet je nog meer weten over GeneratePress

GeneratePress is een snel en degelijk gebouwd WordPress thema met een geweldig support team. Je beschikt over allerlei templates (lay-outs) die je gratis uit de Site Library van GeneratePress kunt downloaden. Zo maak je in een handomdraai jouw website of webshop.

In GeneratePress werk je met de Gutenberg Block Editor van WordPress. Waarschijnlijk zul je af en toe moeten spelen met HTML en CSS om het naar jouw zin te krijgen. Je kunt GeneratePress ook gebruiken in combinatie met Elementor, een gratis plugin waarmee jij jouw hele website met een drag & drop-editor in elkaar kunt zetten

Op de huidige website van Pretty Pages heb ik gekozen voor de combinatie GeneratePress + Elementor. Van beiden gebruik ik de betaalde versie. Ik ben er zeer tevreden over!

• Is GeneratePress geschikt voor jou?

Vind je het niet erg om elk jaar te betalen om jouw licentie te verlengen zodat je verzekerd bent van updates en een geweldig support team? Kies dan voor GeneratePress. Als je geen zin hebt om je te verdiepen in HTML of CSS, gebruik dan de plugin Elementor om de pagina’s van jouw website op te maken.

GeneratePress en Elementor zijn allebei gratis te verkrijgen. Als je de betaalde versie(s) koopt, geldt er altijd een bedenktermijn van 30 dagen. Probeer het dus gewoon eens uit om te kijken of het wat voor jou is. Ik denk dat je snel ontdekt dat GeneratePress en Elementor een ijzersterke combinatie vormen.

Flatsome

• Mijn “second best” WordPress thema

Ondanks mijn voorkeur voor GeneratePress, gebruik ik voor mijn klanten meestal Flatsome. Waarom? Nou, omdat het een goed alternatief is als je geen zin hebt om elk jaar te moeten betalen voor je thema. Dan zit je bij Flatsome goed. Want de licentie voor dit WordPress thema koop je eenmalig. Daarna ben je levenslang verzekerd van updates.

Flatsome is eigenlijk een webshop thema. Je krijgt er standaard van alles bij om een webshop te kunnen maken: een wishlist, banners, catalogus mogelijkheid etc. Maar je kunt er ook een “gewone” website mee maken. Dan gebruik je gewoon de webshopfuncties niet.

• De voor- en nadelen van Flatsome

Laten we eens kijken welke voor- en nadelen Flatsome biedt:

Je zult de licentie van Flatsome moeten kopen bij Themeforest | Envato Market om met dit Premium WordPress thema aan de slag te kunnen. Je hebt dan recht op 6 maanden support van de makers. De support is matig dus extra maanden support bijkopen is zonde van je geld.

• Wat moet je nog meer weten over Flatsome

Flatsome is een goed gemaakt en populair WordPress thema dat speciaal is ontworpen om webshops mee te bouwen. Voor een “gewone” website biedt dit thema bijna een overkill aan opties, maar het kan natuurlijk wel. In dat geval gebruik je de e-commerce functies gewoon niet.

Ook bij Flatsome beschik je over allerlei templates die je gratis uit de Flatsome Studio kunt downloaden. Flatsome maakt gebruik van een eigen pagebuilder. Deze UX Builder van Flatsome werkt iets anders dan Elementor maar biedt nagenoeg dezelfde mogelijkheden.

Wat ik echt een groot minpunt vind, is de matige support van Flatsome. Er wordt vaak traag en onvriendelijk gereageerd. Dus koop vooral géén extra support (12 maanden in plaats van 6 maanden) want je hebt er weinig aan. Is jouw support periode afgelopen? Dan helpen ze jou sowieso niet meer.

• Is Flatsome geschikt voor jou?

Flatsome is vooral fijn als je maar één keer wilt betalen voor het thema en je van het gemak van een pagebuilder houdt. Mijn klanten vinden het financiële aspect interessant. Ik vind het juist weer prettig dat zij met die UX Builder hun eigen website eenvoudiger kunnen aanpassen dan bij een website vol met code. Of hun website naderhand makkelijk kunnen omzetten in een webshop. Dát is de reden waarom ik meestal Flatsome voor mijn klanten gebruik: omdat het voor mijn klanten goedkoop en makkelijk maar ook heel volledig is.

Conclusie

Zowel GeneratePress als Flatsome zijn fijne WordPress thema’s. GeneratePress is lichter en dus sneller. Maar als je daar Elementor bij gaat gebruiken is het nagenoeg vergelijkbaar met Flatsome. Want dan heb je in basis een goed gebouwd thema dat je aanvult met een pagebuilder. Dat komt dus op hetzelfde neer.

Als je weinig ervaring hebt met WordPress kun je bij beide thema’s terugvallen op uitgebreide documentatie en allerlei YouTube filmpjes om jou op weg te helpen. Wil je kortere hulplijntjes en écht goede, persoonlijke support waarbij er tot in detail bij jou wordt meegedacht om een oplossing te vinden? Dan wint GeneratePress met vlag en wimpel.

  • Wil jij een snelle website? Kies dan voor GeneratePress + Gutenberg Block Editor.
  • Wil jij snel en makkelijk? Kies dan voor GeneratePress + Elementor.
  • Wil jij alles in één? Kies dan voor Flatsome.

Elk thema heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Naast GeneratePress en Flatsome zijn er nog heel veel andere goede WordPress thema’s. Probeer dus gerust verschillende thema’s uit om te kijken welke het beste bij jou past. En vind je het uiteindelijk toch allemaal te ingewikkeld of tijdrovend? Neem dan contact met mij op en laat mij jouw website maken.

Heb jij ook een favoriet WordPress thema? Welke is dat en waarom? Ik ben razend nieuwsgierig! Laat jouw reactie hieronder achter en vertel mij waarom jij voor een bepaald WordPress thema hebt gekozen (of niet).

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *