Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema bepaalt het design van jouw website en brengt vaak ook extra functionaliteiten met zich mee. Simpel gezegd: als WordPress het chassis van een auto is, dan is zo’n thema de carrosserie. Je hebt zowel het chassis als de carrosserie nodig om een volwaardige auto te hebben. Zo werkt het ook bij WordPress.

WordPress + thema = jouw website

Als je WordPress installeert op jouw domein, beschik je dus over het chassis: de wielen, het stuur, de motor. Maar hoe moet jouw auto eruit zien en wat moet hij kunnen? Misschien wil je een rode kleur. En een toeter. Dat hij lekker snel optrekt naar 100. Of parkeersensoren heeft. Dát soort  dingen regel je met een WordPress thema: de carrosserie van jouw website.

De installatie van WordPress (systeem) vormt dus samen met een WordPress thema (design) jouw website.

Met een WordPress thema kun je bijvoorbeeld:

  • de layout veranderen
  • lettertypes aanpassen
  • kleuren aanpassen

En nog veel meer zodat jij ervoor kunt zorgen dat jij straks echt een unieke website of webshop hebt.

Standaard WordPress thema geleverd bij installatie

Een WordPress installatie bevat altijd het meest actuele standaard thema van WordPress zelf zodat je meteen aan de slag kunt om een website te maken. Dat is handig, maar de standaard WordPress thema’s bieden niet veel mogelijkheden om alles (snel en makkelijk) naar jouw zin te krijgen. Ze zijn nogal basic, zullen we maar zeggen.

• Laatste WordPress thema: Twenty Twenty-One

Elk jaar brengen de makers van WordPress een nieuw thema uit dat ze noemen naar het betreffende jaar. Het nieuwste standaard WordPress thema is Twenty Twenty-One. Het is een minimalistisch thema dat je het beste kunt vergelijken is met een leeg blad, zowel qua uiterlijk als qua functies. Je gebruikt  de Gutenberg Block Editor om de pagina’s op te maken.

Zoals je ziet is Twenty Twenty-One best leuk om te zien, maar niet bepaald spectaculair. Mijn advies: ga er lekker mee spelen om vertrouwd te raken met WordPress maar kijk “voor het echie” even verder naar andere (betere) thema’s.

• Waarom ik geen standaard WordPress thema’s gebruik

Ik maak vooral websites en webshops voor kleine ondernemers die geen tijd of verstand hebben van websites. Daarbij probeer ik altijd de kosten binnen de perken te houden. Wat dat laatste betreft, zijn die standaard WordPress thema’s fantastisch want ze zijn helemaal gratis. Maar toch gebruik ik ze niet.

Zo’n standaard WordPress thema moet ik namelijk helemaal ombouwen totdat hij perfect voor mijn klant is. Dat is voor mij geen probleem (coderen) maar voor mijn klant wel. Die standaard thema’s zijn vaak nogal technisch en niet erg gebruiksvriendelijk. Het is tegenwoordig iets makkelijker geworden met de Gutenberg Block Editor maar er zijn gewoon betere alternatieven die wél eenvoudig door de klant zelf beheerd kunnen worden.

Wel laat ik het standaard WordPress thema altijd staan als back-up voor noodgevallen (als er plotseling iets mis gaat met het actieve thema). Maar ik kies  altijd voor een van mijn favoriete premium WordPress thema’s waarvan ik zeker weet dat mijn klant er op termijn eventueel zelf mee uit de voeten kan. Zonder dat er veel tijd, verstand of geld voor nodig is.

Hoe kies je een WordPress thema?

Nu je weet dat het gebruik van een standaard WordPress thema geen aanrader is, ga jij waarschijnlijk op zoek naar een alternatief. Maar hoe kies je nu een goed WordPress thema? Zelf ga ik daarvoor naar Themeforest | Envato Market. Daar kun je bladeren tussen verschillende categorieën (zakelijk, blog, e-commerce etc.) of je bekijkt meteen de bestsellers.

Ik check dan altijd de volgende punten:

  1. Aantal verkopen. Veel verkocht wijst vaak op een goed, populair thema.
  2. Aantal sterren. Even naar de beoordelingen kijken.
  3. Changelog. Als een thema frequent wordt bijgehouden, is het goed.
  4. Comments. Inzicht in de vragen van gebruikers en de behulpzaamheid van de thema-makers.

Bij Themeforest | Envato kun je veel thema’s gratis uitproberen via een demo. Heb je een thema gekocht maar ben je er achteraf toch niet blij mee? Dan geldt bij de meeste makers een “binnen 30 dagen geld terug” beleid.

Toch liever een ander WordPress thema gebruiken

Bevalt een thema je niet of wil je wel eens wat anders? Geen probleem. Je kunt gewoon een ander thema installeren en activeren. De inhoud van jouw website blijft behouden. Het kan zijn dat je de layout hier en daar moet aanpassen aan het nieuwe thema maar dat zie je direct (en indien te veel werk dan switch je gewoon terug naar je oude thema).

Conclusie

Een WordPress thema bepaalt het design van jouw website of webshop. Sommige thema’s bieden extra functionaliteiten. Zo is een e-commerce thema direct geschikt om er een WooCommerce webshop van te maken. Een ander thema kan weer een ingebouwde pagebuilder hebben zodat jij makkelijk de pagina’s kunt opmaken.

Of je nu eerst speelt met een gratis thema of meteen van start gaat met een premium WordPress thema: niets is in steen gebeiteld. Je kunt altijd switchen van thema zonder dat jouw inhoud verloren gaat. Heb je advies nodig over een thema of lukt er iets niet? Neem dan gerust contact met mij op want ik help jou graag.

Wist jij al wat een WordPress thema was? En wat is jouw favoriet? Of heb je juist geen idee welk thema voor jou geschikt is? Laat gerust een reactie achter, ik vind het leuk om te zien wat jij ervan vindt!

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *