Gebruik Facebook als jouw (tijdelijke) website

Als slimme ondernemer heb jij natuurlijk jouw domeinnaam al vastgelegd. Maar je hebt nog geen budget om een website te (laten) maken. Geen probleem: redirect jouw domein tijdelijk naar jouw bedrijfspagina bij Facebook!

In dit artikel vertel ik hoe jij jouw domeinnaam kunt laten doorverwijzen naar jouw bedrijfspagina op Facebook. Maar het werkt precies hetzelfde voor Instagram of Pinterest of wat je ook maar wilt. Lees dus snel verder!

Social Media is vaak de eerste stap

Als (startende) ondernemer komt er veel op je af. Je moet niet alleen jouw bedrijf opbouwen maar ook werken aan jouw bekendheid. Want als je er straks klaar voor bent, wil je natuurlijk wel dat klanten jou kunnen vinden.

Gelukkig realiseren steeds meer ondernemers dat internet super belangrijk is om reclame te maken en gevonden te worden. Ook jij bent vast al begonnen met een bedrijfspagina op Facebook of bent actief op Instagram of Pinterest.

Sommige ondernemers gebruiken op Facebook voor hun bedrijf een profielpagina in plaats van een officiële bedrijfspagina. Dat mag niet van Facebook! Bekijk op In één klik van Profielpagina naar Bedrijfspagina hoe jij jouw profielpagina kunt omzetten in een bedrijfspagina en jouw vrienden kunt omzetten in “likes”.

Domeinnaam geregistreerd. En wat nu?

Omdat iedereen weet dat een website niet mag ontbreken, heb jij jouw domeinnaam alvast geregistreerd. Dan weet jij zeker dat niemand anders ermee aan de haal kan gaan. Maar voorlopig heb jij even geen tijd om zelf een website te maken. Laat staan dat je geld hebt om een site te laten maken. Dus leuk, zo’n domeinnaam maar je hebt er nog niets aan.

Ho! Stop!

Natuurlijk kun jij wel iets met jouw domeinnaam doen! Je weet het alleen nog niet. Ik ga het je hieronder uitleggen.

Redirect jouw domeinnaam naar Facebook

Je kunt jouw domeinnaam laten doorverwijzen naar jouw bedrijfspagina bij Facebook. Op die manier komt jouw klant toch érgens terecht als hij jouw url (= de link naar jouw website) intoetst in zijn browser. En je hebt er niet eens een hostingpakket voor nodig!

Het is niet dat zo’n redirect jou een voorsprong geeft in Google of dat je daardoor beter gevonden wordt. Want dáár heb je een website voor nodig. Deze methode is enkel en alleen handig als klanten jouw domeinnaam kennen. Bijvoorbeeld omdat je jouw webadres al op jouw visitekaartje hebt gezet.

Met een redirect kun je trouwens best slim omgaan. Want er komt wellicht ander publiek op jouw Facebook bedrijfspagina terecht. Dus kun jij jouw producten of diensten nóg meer onder de aandacht brengen. Of updates geven over hoe het gaat met de oprichting van jouw bedrijf. Een bedrijfspagina is dan wel geen echte website en je komt op basis van enkel een domeinnaam niet in de zoekresultaten van Google terecht, maar het kan een elegante tijdelijke oplossing zijn.

Hoe redirect jij jouw domeinnaam?

Elk hostingbedrijf is anders. Daarom beperk ik me tot de grote lijnen. Kom je er niet uit, bekijk dan even de documentatie die jouw hostingbedrijf ongetwijfeld online heeft staan. Of neem contact met mij op zodat ik je kan helpen.

  1. Log in op het account bij jouw host
  2. Zoek in het menu waar jij de redirect kunt invoeren: redirect, doorsturen, doorverwijzen, omleiden
  3. Gebruik rechtermuis-klik om in de browser de url (= link) van jouw bedrijfspagina te kopiëren en te plakken bij host
  4. Kies voor een 302 omleiding (= tijdelijke omleiding)

Zo makkelijk is het. Je kunt deze methode natuurlijk ook toepassen voor jouw Instagram of Pinterest pagina (of wat dan ook). Maar je kunt maar 1 redirect invoeren. En als je nu ooit besluit om een website of webshop te maken dan moet je de redirect natuurlijk weer verwijderen 🙂

Conclusie

Zelfs als je alleen een domeinnaam hebt geregistreerd, zónder hostingpakket, kun je zo’n domeinnaam toch benutten door hem te laten verwijzen naar jouw Social Media account. 

Maar, hoe makkelijk (en goedkoop) het ook is, ik adviseer dit niet als permanente oplossing. Want een klant verwacht dat hij via een directe link op jouw website terecht komt. Niet dat hij op jouw Facebook bedrijfspagina eindigt. Dus zie dit vooral als een tijdelijke oplossing totdat jij genoeg tijd of geld hebt om een mooie WordPress website te laten maken.

Doe jij al iets met jouw domeinnaam? Zoals zo’n redirect naar Facebook? Of heb je hem alleen “voor de zekerheid” vastgelegd? Ben benieuwd! Laat gerust jouw reactie hieronder voor mij achter.

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *