Ondernemer, leg jouw domeinnaam vast!

Elke ondernemer weet dat een bedrijf een website hoort te hebben. Maar soms is de tijd nog niet rijp. Geen tijd, geen geld, of geen zin. Ooit komt het wel, zo’n website. Maar wat als dan blijkt dat de door jouw gewenste domeinnaam niet meer beschikbaar is? Dat is zuur.

Daarom moet je altijd zo snel mogelijk jouw domeinnaam vastleggen zodat niemand anders ermee aan de haal kan gaan. Het kost je zo’n 10 euro per jaar dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Lees daarom snel verder hoe jij eenvoudig jouw eigen domeinnaam registreert

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke naam op internet. Zo is mijn domeinnaam prettypages.nl. Meestal wordt een domeinnaam gebruikt voor een website of een webshop. Maar je kunt ook een domeinnaam aanvragen voor een persoonlijk mailadres zoals info@prettypages.nl.

Het échte adres van een domeinnaam bestaat eigenlijk uit een lange reeks nummers: het IP-adres. Omdat zo’n lang nummer lastig te onthouden is, zijn er domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam.

Nu je weet wat een domeinnaam precies is, gaan we aan de slag. Je bent in 3 stappen klaar.

In het kort:

Stap 1: Een sterke domeinnaam bedenken

Het is tegenwoordig best lastig om een goede, sterke domeinnaam te vinden. Want er zijn al bijna 6 miljoen domeinnamen die eindigen op “.nl” geregistreerd in Nederland. Hoe bedenk je dan een goede domeinnaam?

Mijn stelregel is: hou het simpel. Een goede domeinnaam is makkelijk te onthouden en te schrijven. De lengte maakt niet zoveel uit maar de eenvoud wel. Zo heb ik een klant die met Wijgravenelektrisch.nl heel goed scoort terwijl het toch best een lange domeinnaam is.

• Mijn tips voor een sterke domeinnaam:

  1. Hou het simpel. Iets dat makkelijk te onthouden is, zonder ingewikkelde woorden of moeilijke spelling.
  2. Gebruik geen streepjes. Dus geen “pretty-pages” maar “prettypages” want bezoekers vergeten vaak om het streepje te typen.
  3. Kies de juiste extensie. Is jouw website bedoeld voor Nederlandse bezoekers? Kies dan gewoon .nl.
  4. Leg variaties op jouw domeinnaam vast. Net zoals ik “prettypageswebdesign” als extra domeinnaam heb vastgelegd.
  5. Gebruik geen bestaande merknaam. Je kunt een boete krijgen en het echte merk wint áltijd van jou in de zoekmachines.

Stap 2: Check of jouw domeinnaam nog vrij is

Nu jij een domeinnaam hebt bedacht, moet je eerst checken of die naam nog beschikbaar is. Dit kun je online bij elk hostingbedrijf doen of bij SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Je ziet dan ook meteen of jouw domeinnaam nog beschikbaar is met andere extensies (bijvoorbeeld .com of .shop). Dat kan handig zijn als jij variaties op jouw domeinnaam wilt vastleggen.

Stap 3: Registreer jouw domeinnaam

Als jouw domeinnaam nog beschikbaar is, klik je op de knop “registreer nu”. Bij SIDN krijg je dan de keuze uit een aantal hostingbedrijven waar je gebruik van kunt maken. Dat is natuurlijk niet zo als je de domeincheck al bij een hostingbedrijf doet (dan blijf je op hun website).

Voor de prijs van het laten registreren van jouw domennaam maakt het niet veel uit welke aanbieder je kiest. Wel adviseer ik je om vooraf even de hostingpakketten te vergelijken. Want als je (ooit) een website wilt hebben of gebruik wilt maken van een persoonlijk mailadres (zoals info@prettypages.nl) dan heb jij namelijk een hostingpakket nodig . 

Dat was het!

Je ziet hoe makkelijk het is om jouw domeinnaam te registreren. En de kosten, zo’n 10 euro per jaar, zijn te overzien. Zelfs al doe je er (voorlopig) niets mee, die naam is nu van jou en niemand kan er meer aankomen.

Meer uit jouw domeinnaam halen?

Zonder er meteen een website of webshop onder te hangen, kun je jouw domeinnaam toch nuttig gebruiken:

  • Redirect jouw domeinnaam. Je kunt jouw domeinnaam laten doorverwijzen naar bijvoorbeeld jouw bedrijfspagina op Facebook. Daar heb je geen  hostingpakket voor nodig dus je maakt geen extra kosten. Op Gebruik Facebook als jouw (tijdelijke) website kun je lezen hoe je zo’n redirect instelt.
  • Creëer een persoonlijk mailadres. Hier heb je wél een hostingpakket voor nodig omdat de mail nu eenmaal in een mailbox op de server bij de host terecht moet komen. Vaak kun je echter met het kleinste hostingpakket prima uit de voeten, zeker als je de mail via POP3 laat binnenkomen op jouw Gmail of Hotmail. In dit Stappenplan voor Gmail lees je hoe je dat doet.

Goed om te weten

  1. Jouw domeinnaam verhuizen naar ander hostingbedrijf kan altijd. Dat is handig als je later toch een website wilt hebben en je ergens anders een scherpe aanbieding voor een hostingpakket ziet.
  2. Jouw mailbox verhuizen is minder makkelijk. Het kan echter wel. Sommige hostingbedrijven doen dit gratis. Maar meestal kost het je tussen de 50 en 100 euro.

Conclusie

Zelfs als je (nog) geen plannen hebt voor een website of webshop is het slim om nu al jouw domeinnaam vast te leggen. Dan weet je zeker dat een ander die naam niet voor jouw neus wegkaapt.

Doe je er niets mee? Redirect het domein dan (gratis!) naar jouw Social Media pagina. Of maak gebruik van de (betaalde) mogelijkheid om een professioneel info@-mailadres te gebruiken. Het is allemaal niet erg ingewikkeld maar als je er toch tegenop ziet, neem dan gerust contact met mij op zodat ik je kan helpen.

Heb jij jouw domeinnaam al geregistreerd? En gebruik je hem al ergens voor? Of weet je niet wat je ermee moet? Laat het me weten in jouw reactie, ik ben benieuwd!

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *