Voor altijd de jouwe: e-mail van Gmail

Gebruik jij het e-mailadres dat jouw internetprovider je heeft gegeven? Dát raak je kwijt bij een overstap. Wie voor altijd hetzelfde e-mailadres wil gebruiken, kan beter overstappen naar een provider-onafhankelijk mailadres zoals Gmail.


Geen zin om het hoe & waarom te lezen? Ga dan direct naar het stappenplan toe.

Veel mensen zien er echter als een berg tegenop om (wéér) een ander e-mailadres te moeten gebruiken. Toch zijn de voordelen van Gmail erg groot. Daarnaast valt het reuze mee om die overstap te maken. Lees hieronder eens rustig door wat Gmail is en hoe je makkelijk overstapt. Laat je niet afschrikken door de lengte van dit artikel, dat komt door de plaatjes 🙂

Wat zijn de voordelen van Gmail?

 • onafhankelijk van jouw kabel/adsl/glasvezel-provider
 • geen ander e-mailadres nodig bij wisseling van provider
 • geen verloren contacten of e-mails bij wisseling van provider
 • inloggen vanaf elke internetverbinding (pc, tablet of smartphone)
 • gratis spamfilter, handige zoek- en sorteerfuncties

In 6 stappen naar Gmail

Als je overstapt naar Gmail wil je natuurlijk het liefst al jouw bestaande contacten en mailtjes behouden. Daarnaast wil je geen mail missen die nog naar jouw oude mailadres wordt verzonden. En het zou handig zijn als er een manier is om in één klap al jouw contacten te laten weten dat jij een nieuw e-mailadres gebruikt. In Gmail kan dit allemaal. En als je mijn stappenplan volgt, is het super simpel.

Stap 1: Maak een Google-account aan

Als je nog geen Gmail hebt, moet je eerst een Google-account (= Gmailadres) aanmaken.

Gegevens invullen

Ga naar de pagina Maak uw Google-account. Bij Kies een gebruikersnaam vul je de door jou gewenste naam in, bijvoorbeeld “martine@gmail.com” of “familiekaagman@gmail.com”. Klik niet op Ik gebruik liever mijn huidige e-mailadres want dat willen we juist niet meer gebruiken.

Een paar velden verderop vul je bij Secundair e-mailadres juist wél jouw huidige e-mailadres in, bijvoorbeeld “martine@ziggo”. Hierop ontvang je namelijk de bevestiging van het Google-account dat je nu aanmaakt. Verder vul je alles gewoon in. Ook je telefoonnummer want daarop ontvang je straks de verificatiecode die je bij de volgende stap moet invullen. Klik daarna op Volgende stap.

Verificatie

Als het goed is, heb je inmiddels de verificatiecode van Google op je mobiel ontvangen (dat gaat razendsnel). Vul deze code in en klik op Doorgaan.

Nu ben je klaar met stap 1. Op de pagina Je openbare Google+ profiel maken kun je aan de slag met het sociale netwerk van Google. Dit kun je later altijd nog invullen, dus kies voor Nee, bedankt.

Stap 2: Zet je contacten over naar Gmail

Overzetten à la Google

Op het door jou ingevulde secundaire e-mailadres (“martine@ziggo.nl”) heb je ondertussen een mail van Google gekregen. Via de link in die mail ga je naar je nieuwe mailbox. Als je in je mailbox zit, zie je een paar welkomstmailtjes met uitleg van Team Gmail. Klik erop om ze te lezen. Er staat handige informatie in, bijvoorbeeld een uitleg over het overzetten van contacten naar Google vanuit een ander mailprogramma. De uitleg van Google spreekt voor zich maar helaas werkt dit maar met een beperkt aantal (Amerikaanse) providers.

Overzetten à la Martine

Het importeren van contacten (van of naar welke provider dan ook) loopt dus niet altijd soepel. Daarom gebruik ik zulke programma’s niet meer. Als ik een nieuw Gmailadres gebruik, zet ik gewoon mijn belangrijkste contacten handmatig in Gmail. Dat doe je zo:

Ga naar Gmail
–> klik linksboven op Gmail
–> klik in het dropdown menu op Contacten

Je zit nu in Contacten
–> klik op de grote rode ronde knop (rechtsonder)
–> je kunt nu een nieuw contact toevoegen

Als ik daarna mail ontvang van mijn oude e-mailadres, voeg ik die contactpersoon in Gmail gewoon even toe aan mijn contacten. Prima te doen als je geen honderden contactpersonen hebt en het ruimt vaak ook nog lekker op 😉

Stap 3: Zet je e-mails over naar Gmail

Voordat we beginnen: éérst opruimen! Ga naar je oude e-mailadres (“martine@ziggo.nl”). Check alle mappen (ontvangen, verzonden, concept etc.) en verwijder alle mails die weg kunnen. Omdat verwijderde berichten in de “prullenbak” belanden, maak je die als laatste definitief leeg. Zo, dat ruimt lekker op! En het scheelt een hoop tijd met overzetten.

Je hóeft dit niet te doen. Maar dan zet je dus alle e-mail over. Echt alles. Inclusief die bestelbevestiging van BOL.com uit 2009. Of de mailtjes van Marktplaats over die bruine laarzen die je toch niet hebt gekocht. Maar als je dat prima vindt en tijd genoeg hebt, mag je de vorige stap ook overslaan.

Aan de slag met importeren

Ga naar Gmail
–> klik in de rechterbovenhoek op het tandwieltje “Instellingen”
–> klik in het dropdown menu op Instellingen
–> klik op het tabblad Accounts en import
–> klik op E-mailberichten en contacten importeren
–> voer je bestaande e-mailaccount in (“martine@ziggo.nl”)
–> voer het wachtwoord in
–> selecteer de importopties (zie hieronder)
–> klik op Import starten

Je kunt kiezen uit 4 import opties:

 1. E-mail importeren
  Aanvinken. Je wilt namelijk je e-mail importeren.
 2. Een kopie van opgehaalde berichten op de server achterlaten
  Aanvinken. Het heeft te maken met IMAP en POP-3. Maakt voor jou niet uit. Je krijgt er hoogstens dubbele e-mails van in je oude mailbox (“martine@ziggo.nl”). Maar better safe than sorry.
 3. Binnenkomende berichten archiveren (inbox overslaan)
  Hoeft niet. Alleen aanvinken als jij jouw mail keurig archiveert in mappen. Als je dus naast de gebruikelijke mappen zoals “postvak in” ook mappen als “mail oma”, “zakelijke mail” etc. hebt aangemaakt. Dan maakt Gmail namelijk meteen die mappen voor je aan en zorgt dat de betreffende mail direct in de goede map wordt geplaatst.
  Gebruik jij alleen de standaard mappen zoals “postvak in” en “verzonden”? Dan hoef je dit niet aan te vinken.
 4. Label toevoegen aan alle geïmporteerde mail: martine@ziggo.nl
  Aanvinken. Het wordt er gewoon lekker overzichtelijk van.

Stap 4: Stuur nieuwe e-mail door naar Gmail

In de vorige stap heb je alle e-mails van je oude mailadres binnengehaald. Maar je zult (voorlopig) ook nog nieuwe e-mail op je oude mailadres (“martine@ziggo”) binnen krijgen. Die moeten natuurlijk óók in Gmail terechtkomen, zodat je niets mist.

Toen je klant werd bij je oude provider, heb je een bevestiging gekregen. Die brief of mail waar de e-mailinstellingen in staan, heb je nu nodig. Dus duik je archief in, zoek die bevestiging op en houd hem bij de hand. Kwijt? Dan kun je de e-mailinstellingen terugvinden op de website van je oude provider.

Ga naar Gmail
–> klik in de rechterbovenhoek op het tandwieltje “Instellingen”
–> klik in het dropdownmenu op Instellingen
–> klik op het tabblad Accounts en import
–> klik op Je Eigen POP3 mailaccount toevoegen

Je komt nu in een nieuw scherm
–> voer bij gebruikersnaam jouw oude e-mailadres in (“martine@ziggo.nl”)
–> klik op Volgende stap

Je komt weer in een nieuw scherm
–> voer je gebruikersnaam in = je oude e-mailadres (“martine@ziggo.nl”)
–> voer het wachtwoord in (van jouw oude e-mailadres)
–> pak de papieren van je oude provider erbij en vul de POP-server en Poort in
–> selecteer Gebruik altijd een beveiligde verbinding (SSL)
–> verder niets selecteren
–> klik op Account toevoegen

Stap 5: Stel jouw contacten op de hoogte

Nu moet je al jouw contacten nog laten weten dat jij een nieuw e-mailadres gebruikt. Dit kun je doen door:

 • zelf een mail te sturen waarin je vraagt of ze jouw bestaande e-mailadres willen veranderen in jouw Gmailadres
 • een automatisch antwoord instellen in Gmail waarin staat dat jouw e-mailadres is gewijzigd

Een automatisch antwoord instellen in Gmail

Een automatisch antwoord instellen in Gmail is niet moeilijk. Je kunt zelf bepalen gedurende welke periode er dit verzonden moet worden. Handig, want je gaat vást vergeten dat je dit ooit ingesteld hebt en nu houdt het vanzelf een keer op. Hoe doe je dit?

Ga naar Gmail
–> klik in de rechterbovenhoek op het tandwieltje “Instellingen”
–> klik in het dropdownmenu op Instellingen

Je zit nu in het tabblad Algemeen
–> scroll naar beneden naar Automatisch antwoord
–> selecteer aan Automatisch antwoord is ingeschakeld
–> voer een begin- en einddatum in
–> voer het Onderwerp in
–> voor het Bericht in
–> klik op het Wijzigingen opslaan

Stap 6: Klaar!

Nu je alle stappen gevolgd heb, ben jij de trotse eigenaar van een Gmailadres. Als je ooit nog eens van provider wisselt, hoef jij je dus nooit meer druk te maken over het verliezen van jouw e-mailadres. Want jij hebt nu Gmail. Voor altijd de jouwe 🙂

Laat jij jouw mail ook doorsturen naar jouw Gmail- of Hotmail-adres? Of gebruik jij de webmail van jouw provider? Vertel mij in een reactie hieronder waar jouw voorkeur naar uitgaat en waarom.

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *