Maak zelf jouw WordPress website in 5 stappen

Jij wilt zelf een website maken voor jouw bedrijf. Maar je hebt geen groot budget en bent niet zo technisch. Dan is WordPress het ideale platform om jouw website mee te maken. Maar waar begin je? In 5 stappen vertel ik je hoe jij snel en gemakkelijk jouw eigen WordPress website bouwt.

In het kort

Let op: er bestaat een WordPress.org en een WordPress.com variant. In dit artikel gaat het over een website die gebouwd wordt via WordPress.org.

Stap 1: Kies een domeinnaam

Begin met een goede domeinnaam. Maar wat maakt een domeinnaam goed? Heel simpel: een goede domeinnaam is makkelijk te onthouden en te schrijven. De lengte maakt eigenlijk niet uit, de eenvoud wel. Zo scoort mijn klant Wijgravenelektrisch.nl enorm goed terwijl het best een lange naam is.

Maak het dus niet te ingewikkeld en vermijd moeilijke spelling. De naam moet immers getypt worden in een browser. Kies een aansprekende en herkenbare naam die iets zegt over jouw bedrijf of wat jij doet.

Zelf heb ik lang getwijfeld of ik “prettypages” of “prettypageswebdesign” moest kiezen als domeinnaam. Ik koos uiteindelijk voor “prettypages”.  Korter om te typen (eenvoud) en beter in het gehoor (herkenbaarheid). Overigens heb ik ook de domeinnaam “prettypageswebdesign” geregistreerd om te voorkomen dat iemand anders ermee aan de haal ging 😉

• Tips voor een goede domeinnaam

  1. Hou het simpel. Iets dat makkelijk te onthouden is, zonder ingewikkelde woorden of moeilijke spelling.
  2. Gebruik geen streepjes. Dus geen “pretty-pages” maar “prettypages” want bezoekers vergeten vaak om het streepje te typen.
  3. Kies de juiste extensie. Is jouw website bedoeld voor Nederlandse bezoekers? Kies dan gewoon .nl.
  4. Leg variaties op jouw domeinnaam vast. Net zoals ik “prettypageswebdesign” als extra domeinnaam heb vastgelegd.
  5. Gebruik geen bestaande merknaam. Je kunt een boete krijgen en het echte merk scoort áltijd beter dan jij in de zoekmachines.

• Is jouw domeinnaam nog vrij?

Natuurlijk moet je wel even checken of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Dat kan online bij elk hostingbedrijf. Je ziet dan ook of jouw domeinnaam nog beschikbaar is met andere extensies. Dat is handig als je variaties op jouw domeinnaam wilt vastleggen.

Stap 2: Vind een host en kies een pakket

Nu je een domeinnaam hebt gekozen, is het tijd om bij een hostingbedrijf een pakket te nemen. Zo’n hostingpakket is gewoon webruimte die jij huurt om jouw website (= bestanden) online te kunnen zetten, vaak aangevuld met jouw mailbox(en). Maar welk hostingbedrijf moet je kiezen? En welk pakket? 

Als webdesigner werk ik met verschillende hostingbedrijven. Zelf zit ik bij Neostrada maar Antagonist is ook een goede. Gemiddeld ben je 5 tot 10 euro per maand kwijt. Zoek je een goedkopere host, kijk dan eens bij Vimexx; daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee maar de verhalen zijn goed. Blijf weg van Strato: het kost weinig, maar je krijgt dan ook niets.

Welke host je ook kiest, je kunt altijd upgraden naar een beter pakket. Vaak ook tussentijds. Je  hoeft dus niet direct een (duurder) “WordPress Hosting Pakket” te kiezen. Kies gerust eerst het goedkoopste pakket om te beginnen. Dan zie je later wel of je extra ruimte of snelheid nodig hebt.

Stap 3: Installeer WordPress en kies een WordPress thema

Per hostingbedrijf verschilt het hoe jij WordPress op jouw website installeert. Een goede host heeft uitgebreide documentatie online staan om jou op weg te helpen. Bekijk die documentatie om te zien hoe jij bij jouw host WordPress installeert. Het is echt simpel en je kunt niets fout doen, dus probeer het maar.

De eerste keer WordPress installeren vond ik best spannend. Ondanks alle opbeurende verhalen leek het me toch een technisch gedoe. Ik heb dit stappenplan van mijn host dan ook nauwgezet gevolgd. En… het stelde inderdaad niets voor, zonder enige technische kennis zó gepiept.

WordPress wordt altijd geïnstalleerd inclusief het laatste standaard thema van WordPress zelf. Daar kun je mee aan de slag, maar het is waarschijnlijk te veel werk om het naar jouw zin te krijgen. Ik laat zo’n standaard thema trouwens altijd wel staan als back-up voor noodgevallen (als er plots iets is met het actieve thema). Maar handiger is om meteen een mooi, goedwerkend thema uit te kiezen.

In het WordPress dashboard / thema’s (= Free Themes Directory) vind je ontelbaar veel gratis thema’s waarmee je direct aan de slag kunt. Je zult echter al snel merken dat je de betaalde versie van zo’n thema nodig hebt om er écht wat leuks van te maken. Toch kun je naar hartenlust rondkijken en installeren wat je maar wilt, zodat je er lekker mee kunt spelen en zien of het je bevalt. 

Je kunt ook een kijkje nemen bij Themeforest | Envato Market. Daar vind je duizenden  WordPress thema’s die je kunt kopen. Je ziet meteen wat de populaire thema’s zijn en hoeveel sterren ze krijgen. Je betaalt ongeveer 50 euro voor een premium WordPress design (een professioneel WordPress ontwerp). Dat bedrag is eenmalig en neem van mij aan: dit is écht niet duur.

Stap 4: Installeer de plugins die je nodig hebt

Je hebt nu WordPress geïnstalleerd en het thema van jouw keuze geactiveerd. Maar wat wil jij nog extra toevoegen aan  jouw website? Misschien wil je er een contactformulier op. Of wil je jouw website omtoveren in een webshop. Voor al dat soort extra’s kun je een plugin installeren. Zie het maar als een kerstboom (= website) die je versiert met ballen (= plugins) om er wat moois van te maken.

In het WordPress dashboard / plugins (= Free Plugin Directory) vind je allerlei plugins die je gratis kunt installeren. Ook hier geldt dat je soms de betaalde versie nodig hebt om het helemaal naar jouw wens te krijgen. Net als bij de WordPress thema’s kun je ook op Themeforest | Envato Market zoeken naar plugins.

• Plugins die jij op jouw website zou kunnen gebruiken:

  • Contact Form 7 – om contactformulieren te maken 
  • WooCommerce – om een webshop te maken
  • Shortpixel – om afbeeldingen te optimaliseren
  • Yoast – voor zoekmachine optimalisatie
  • WordFence – om jouw website te beveiligen

De hierboven genoemde plugins zijn gratis. Je installeert ze vanuit het WordPress dashboard.

Stap 5: Ontwerp jouw website

Nu kun je aan de slag. Als je ingelogd bent in jouw website zie je aan de linkerkant het zgn. dashboard. Via dit dashboard kun je uitzoeken hoe alles werkt. Hoe maak je een nieuwe pagina?  Waar maak je een menu? Hoe schrijf je een blog? Het is misschien allemaal even wennen, maar dat geldt voor alles dat nieuw is.

En als laatste geldt: RTFM*. Lees de documentatie van jouw thema en plugins zodat je de mogelijkheden begrijpt. Lees de informatie die je van jouw host krijgt. Maak gebruik van Google om antwoord op jouw vraag te krijgen. Of bekijk al die YouTube tutorials die jou op weg kunnen helpen. En kom je er dan nog steeds niet uit? Neem dan gerust contact met mij op zodat ik je kan helpen.

* Read The F*cking Manual 🙂

Gaat het jou lukken om met dit stappenplan jouw eigen website te maken? Mis je nog informatie? Of is jouw WordPress website al lang klaar? Laat een reactie achter en let me know!

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *