Wat is WordPress?

Als je een website wilt (laten) maken, ben je ongetwijfeld het begrip WordPress tegengekomen. Maar wat is WordPress nu precies en hoe maak je daar een website of webshop mee? Riemen vast, ik ga het je uitleggen.

WordPress is open source software om websites mee te maken

WordPress is een programma waarmee je makkelijk zelf een website kunt maken zonder dat je HTML of PHP hoeft te kennen. Je hoeft dus geen computertaal te kennen of te kunnen coderen. Vergelijk het maar met Microsoft Word: je kunt een document typen zonder te hoeven programmeren.

WordPress begon als een eenvoudig Content Management Systeem (CMS) om weblogs mee te maken. Maar tegenwoordig is WordPress veel méér dan een simpel blog-platform. Zelfs de grootste merken gebruiken momenteel WordPress om hun websites te bouwen.

Wat is open source software?

Bij open source software heeft iedereen toegang tot de broncode. Die code mag door iedereen worden aangepast of verbeterd. Op deze code zit geen rechten dus mag je het gratis gebruiken en ermee doen wat jij wilt.

De gedachte achter open source software is dat iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling hiervan. Zo wordt de software steeds verder verbeterd of aangevuld. Net als Android voor smartphones, is de WordPress software van iedereen, voor iedereen. 

Hoe WordPress werkt

Elke website is opgebouwd uit HTML-code. Maar het CMS van WordPress biedt jou de mogelijkheid om een website te maken zonder dat je iets van programmeren hoeft te weten. Als jij de content (inhoud) invoert, zet WordPress dat namelijk automatisch voor je om in de juiste HTML-codes.

Let op: er bestaat een WordPress.org en een WordPress.com variant. Wat het verschil is, kun je nalezen in Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com. Als webdesigner werk ik altijd met WordPress.org. Daarom gaat het artikel dat je nu leest over een website die gebouwd wordt via WordPress.org.

Handige WYSIWYG-editor

WordPress is visueel ingesteld om makkelijk en snel te kunnen werken. In WordPress werk je dan ook met een What You See Is What You Get-editor (WYSIWYG). In de praktijk lijkt het erg op typen in Microsoft Word. Omdat WordPress ook in het Nederlands beschikbaar is, zijn de meeste functies vaak al snel duidelijk.

WordPress is gratis

WordPress kun je helemaal gratis gebruiken. Zowel de software van WordPress zelf als de duizenden gratis thema’s en plugins (zeg maar: de layout van de website en extra toevoegingen zoals een contactformulier) zijn gratis te downloaden. In mijn artikel Wat is een WordPress thema kun je er meer over lezen.

Het voordeel is dat je zonder kosten een website kunt bouwen. Het nadeel is dat je bij de gratis thema’s en plugins vaak tegen beperkingen aanloopt als je een site écht naar jouw zin wilt maken. Je kunt dan bijvoorbeeld het lettertype of de kleur niet aanpassen. Of de naam van de maker staat standaard vermeld bij copyright. Maar gelukkig zijn er ook oneindig veel goede premium thema’s en plugins te koop die je de vrijheid bieden om jouw website helemaal te optimaliseren.

Hoef je dan écht niets te weten over programmeren?

Bij WordPress heb je in principe geen programmeerkennis nodig. Maar het helpt wel als je voldoende vrije tijd hebt om dingen uit te zoeken. Want soms wil je toch nét een ander kleurtje gebruiken of een ander lettertype. Of was het de bedoeling dat er één woord vetgedrukt werd en niet de hele pagina. Dan is het wel fijn als je dat kunt oplossen omdat je weet welke code er aangepast moet worden.

Gelukkig bestaat er een grote WordPress community die jou met raad en daad terzijde staat. Ook vind je overal documentatie waarmee je verder komt. Maar het zoeken naar de juiste code kost soms even tijd, zeker als je nog niet precies weet hoe alles werkt. Mijn ervaring is dat als je serieus met WordPress aan de slag gaat, je vanzelf steeds meer leert om een goede website te kunnen bouwen.

Ga zelf aan de slag met WordPress

Wil jij WordPress zelf  uitproberen maar heb je nog geen domeinnaam en host? Download dan InstantWP en creëer je eigen WordPress testomgeving bij jou thuis op je computer. Het is een wat ouder programma, maar het werkt nog prima om een goede indruk van WordPress te krijgen.

Heb je al gelezen hoe jij een Domeinnaam en hostingpakket regelt? Dan kun jij gewoon WordPress in jouw hostingpakket (laten) installeren en volop experimenteren. Bevalt het je niet, dan verwijder je gewoon de WordPress installatie en begin je opnieuw.

Conclusie

WordPress is een ideaal platform om websites en webshops mee te bouwen. Het is goedkoop, super flexibel en je hoeft niet te kunnen coderen. Je kunt WordPress gratis installeren in jouw hostingpakket of anders eerst oefenen met Instant WP op jouw eigen computer.

Ondanks de grote voordelen is de leercurve redelijk steil. WordPress probeert het je aan alle kanten makkelijk te maken, maar het kan soms toch onduidelijk of ingewikkeld zijn. Je moet vooral veel tijd en geduld hebben. Lukt het je niet om met WordPress te werken? Neem dan gerust contact met mij op zodat ik je op weg kan helpen.

Werk jij ook met WordPress? En, lukt het of loop je vast? Of heb jij gekozen voor een ander programma om jouw website of webshop mee te maken? Ik ben oprecht nieuwsgierig hoe jij het doet. Laat gerust een reactie achter!

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *