Wat is WooCommerce?

Wil jij een webshop maken? Dan heb je vast wel eens gehoord van WooCommerce. Op zichzelf is WooCommerce nog geen webshop. Maar wat is het dan wel? Dat lees je in dit artikel.

WooCommerce is een WordPress plugin

WooCommerce is een webshop toepassing die op WordPress draait. De basis is dus een WordPress website. Met de plugin van WooCommerce kun je jouw WordPress website ombouwen naar een complete webwinkel met ruimte tot wel 15.000 producten.

Van simpele plugin naar wereldwijde community

Ooit begon WooCommerce als een simpele plugin voor WordPress. Maar inmiddels is het, net zoals WordPress zelf, uitgegroeid tot een enorme community waaraan tal van developers hun steentje bijdragen met updates, verbeteringen en nieuwe plugins om de functionaliteit van jouw webshop te verhogen. Met wereldwijd miljoenen downloads is WooCommerce één van de meest populaire webwinkelsystemen geworden.

WooCommerce is gratis

Net zoals WordPress is ook WooCommerce gratis te gebruiken. Een simpele webshop kun je er prima mee opzetten zonder dat je ergens voor hoeft te betalen. De meeste WordPress thema’s zijn tegenwoordig “ready for WooCommerce”. Je hoeft dus niet naast je bestaande (betaalde) WordPress thema ook nog eens een betaald WooCommerce thema te kopen.

Maar wil je serieuzer aan de slag of zoek je meer mogelijkheden om jouw webwinkel helemaal naar jouw hand te zetten, dan moet je wellicht uitwijken naar de betaalde premium WooCommerce thema’s en plugins. Dan krijg je de mogelijkheid om complexere combinaties in te voeren. Bijvoorbeeld: rode rozen, alleen leverbaar op dinsdag, met korting mits er ook witte rozen gekocht worden.

Waarom is WooCommerce zo populair?

Het grootste voordeel van de combinatie WordPress/WooCommerce is dat je geen losse website en losse webshop hebt, maar alles vanuit één systeem beheert. Je kunt dus de mogelijkheden van WordPress als website optimaal benutten voor de zoekmachines. Schrijf bijvoorbeeld een blog over jouw nieuwste producten. Of zorg voor een geoptimaliseerde contactpagina.

Daarnaast is WooCommerce net zo gebruiksvriendelijk als WordPress. Prijzen, acties, artikelnummers en voorraadbeheer kun je per product instellen. Je kunt spelen met kortingscodes en verzendkosten. En met de plugin MailChimp wordt marketing via e-mail een eitje.

Als laatste kun je WooCommerce super makkelijk integreren met betaaldiensten zoals iDEAL en PayPal. Vroeger moest je hiervoor allerlei contracten met je bank afsluiten en zat je, bovenop de transactiekosten, vast aan maandelijkse abonnementskosten. Tegenwoordig kun je terecht bij betalingsproviders zoals Mollie en Sisow die je gemiddeld € 0,30 per transactie in rekening brengen. Het enige dat je nodig hebt, is een zakelijke bankrekening.

Wat is het minpunt?

Net als bij WordPress zijn er heel veel mogelijkheden. Dus moet je soms echt even zoeken hoe en waar je iets kunt instellen. Of naar de juiste plugin om net die ene functie toe te kunnen voegen. Maar als je het eenmaal doorhebt, merk je hoe handig het is dat WooCommerce zoveel mogelijkheden biedt.

Zelf een webshop bouwen met WooCommerce?

Dat kan. Het enige dat je nodig hebt is:

  • een WordPress website als basis voor WooCommerce
  • voldoende tijd om uit te zoeken hoe alles werkt

Alternatieven voor WooCommerce

Tegenwoordig kun je allerlei alternatieven te vinden waarmee je makkelijk zelf een website of webshop kunt bouwen zoals:

Dit kan een oplossing zijn voor starters die (nog) geen budget hebben om een eigen website of shop te laten maken. Toch zitten er ook haken en ogen aan. Zo zijn de lage maandlasten erg aantrekkelijk. Maar vergeet niet dat je er voor jaren aan vast zit (en nee, je kunt niet “even” verhuizen). Lees er meer over in De voor- en nadelen van Jimdo, Mijnwebwinkel en Wix.

Bedenk daarom vooraf of zo’n alternatief echt is wat jij zoekt. Of neem contact met me op en laat je vrijblijvend door mij informeren zodat je zeker weet dat jij de juiste keuze maakt voor jouw onderneming.

Werk jij ook met WooCommerce? Vind je het makkelijk of toch soms wat ingewikkeld? Of zit jij met jouw webshop bij Mijnwebwinkel of Shopify? Ik ben benieuwd hoe jij het hebt gedaan! Laat het mij weten in de reacties.

Reageer of stel een vraag

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *